Recept: romig vanille-ijs

Woww…dit ijs is zó simpel, maar zó lekker! Volgens mij kun je de plank nooit echt misslaan met een goede bol vanille-ijs.

Er zijn veel manieren om vanille-ijs te maken, maar dit is een van mijn favoriete recepten. Het is ook het allereerste ijsrecept dat ik ooit gebruikte om ijs te maken in mijn eveneens eerste ijsmachine. Trots dat ik was!

 

Ingrediënten
o 2 eierdooiers (de eiwitten heb je niet nodig)
o 1 ei extra
o 125g kristalsuiker
o 1 zakje vanillesuiker
o 400 ml volle melk
o 150 ml vloeibare slagroom (dus niet uit een spuitbus)
o 5g maïzena

Keukenmaterialen
o steelpannetje
o spatel of pollepel
o (beslag)kom
o garde of mixer
o ijsmachine (optioneel: je kunt het ijs van dit recept ook handmatig invriezen)

Bereidingswijze
1. Zet alle ingrediënten klaar zodat je niet tijdens de bereiding nog van alles hoeft op te zoeken of af te wegen/meten.

2. Zet het steelpannetje op de warmtebron en giet de melk erin.

3. Snijd het vanillestokje over de lengte open met een scherp mesje. Schraap de vanille zaadjes eruit en doe deze bij de melk. Leg dan ook het stokje in de melk.

4. Verhit de melk langzaam op een laag pitje. Roer af en toe met een pollepel zodat je kunt controleren of de melk niet aankoekt. Voel je een laagje vormen op de bodem van de pan, zet de warmtebron dan zachter.

5. Doe het ei en de eidooiers in de beslagkom. Voeg de suiker en de maïzena toe en klop het mengsel met een garde of mixer tot het mengsel heel lichtgeel, tegen het witte aan, is.

6. Haal de melk van het vuur, haal het vanillestokje eruit (met een tang/vork o.i.d.) en giet het al roerend en beetje-bij-beetje bij het eimengsel.

7. Spoel het steelpannetje om en droog het af.

8. Giet het vanillemengsel terug in het pannetje en zet dit op de warmtebron. Verwarm onder constant roeren circa 2 minuten. Let op: het mengsel mag niet koken!

9. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur (geen warme vloeistof in de koelkast zetten!).

10. Roer nu de slagroom door het mengsel tot het volledig gemixt is.

11. Bij gebruik van een ijsmachine: draai ijs van het mengsel volgens de aanwijzingen van je ijsmachine.

Bij handmatig invriezen: giet het ijsmengsel in een grote vriezerbestendige bak en dek het af met folie. Schep het ijs ieder uur goed om zodat er geen ijskristallen ontstaan.

12. Haal het ijs 20-30 min voor het serveren vast uit de vriezer zodat het makkelijk te scheppen is.

Je kunt enorm variëren met dit roomijs recept! Voeg bijvoorbeeld chocolate chips, nootjes of fruit toe tijdens het vriesproces. Ook een dessertsausje zoals chocolade- of warme kersensaus doet het goed over dit heerlijke ijs. Genieten maar!